Drewno

Drewno kominkowe i opałowe

Od niego zaczęliśmy sprzedaż opału wiele lat temu. Przez ten czas doprowadziliśmy do perfekcji produkcję oraz sezonowanie najwyższej jakości drewna kominkowego oraz opałowego. Posiadamy w ciągłej sprzedaży większość gatunków liściastych i iglastych. Zawsze, nawet bez uzgodnienia z klientem, dostarczamy drewno najstarsze, z którego ciepła i płomienia możemy się cieszyć zaraz po dostawie.

Umożliwia nam to utrzymywanie kilku tysięcy metrów gotowego drewna na trzech składach. Drewno, zaraz po pocięciu i połupaniu, układane jest w skrzyniopaletach, i odstawiane do sezonowania. Skrzynie ustawiane są piętrowo a górna nakrywana jest daszkiem z membrany dachowej. Taki sposób przechowywania, gwarantuje możliwie najszybsze oddawanie wilgoci, ponieważ każdy metr drewna ma zapewnioną wentylację z każdej strony. Membrana pozwala na schnięcie, zabezpieczając jednocześnie od deszczu i śniegu.

Drewno sezonowane

Najlepszą rekomendacją w tej kwestii, niech będzie fakt, że regularnie trafiają do nas klienci poszukujący właśnie drewna sezonowanego, odesłani przez naszych kolegów z branży. Za co im dziękujemy. Kupić tanie drewno kominkowe lub opałowe. Taki cel stawia sobie większość właścicieli kominków pieców na paliwo stałe, oraz coraz bardziej popularnych kóz. Nie każdy ma warunki i środki na kupno drewna z 2-3 letnim wyprzedzeniem i sezonowanie go na posesji, dlatego drewno kominkowe sezonowane jest najbardziej poszukiwane i pożądane przez klientów. Jest to zrozumiałe, ponieważ palenie w kominku wilgotnym drewnem jest niedopuszczalne z wielu względów. Przede wszystkim grozi to uszkodzeniem kominka, ale jest też nie ekologiczne, i nie ekonomiczne. Drewno wilgotne, jest małokaloryczne, ponieważ znaczną część energii pochłania odparowanie wody, która potem osadza się, w postaci kwasu, w przewodzie kominowym. Dlatego też mając do wyboru drewno kominkowe sezonowane tańszych gatunków (np. brzoza, klon, jawor, olcha, osika), lub drewno kominkowe twarde, (np. dąb, buk, jesion, grab, akacja), zawsze należy wybrać to suche. Oszczędzimy w ten sposób i pieniądze, i nerwy. Każdy palący w kominku wie o czym mowa. Rozpalanie mokrego drewna to droga przez mękę, pochłania duże ilości drogiej rozpałki, do tego zakopcona szyba, syczenie, strzelanie, i nieprzyjemny swąd. To tylko niektóre efekty, które potrafią zepsuć pięknie zapowiadający się wieczór przy kominku. U Nas kupując tanie drewno opałowe, nie musisz rezygnować z jakości, ponieważ sprzedajemy drewno suche, zdrowe, i ciasno ułożone w skrzyniopaletach. Nie płacisz zatem za powietrze, jak przy drewnie luźno narzucanym, a w większości za lite drewno kominkowe i opałowe.

Sposób Dostawy

U Nas nie musisz zamawiać całego auta, ponieważ Nasz sposób pakowania, umożliwia dostarczenie jednym kursem nawet do 6-ciu klientów po jednym metrze dowolnego gatunku, drewna. Nasze samowyładowcze auta (z windą lub HDS-em pozwalają na pozostawienie drewna w skrzyniopalecie, a ręcznym wózkiem paletowym możemy przeciągnąć ją w dowolne miejsce na posesji, np. pod drewutnię.

Krótka charakterystyka najbardziej popularnych gatunków drewna kominkowego i opałowego.

  • Dąb

    Jeden z bardziej popularnych gatunków drewna kominkowego. Pali się długo i oddaje dużo ciepła, pod warunkiem że jest odpowiednio wysezonowane. Ze względu na dużą zawartość substancji smolistych należy do gatunków wymagających najdłuższego leżakowania (2,5 do 3 lat)

    Waga/kaloryczność – 550kg/m3, 1617 kWh/mpu.

  • Buk

    Najchętniej wybierane drewno kominkowe. Jego zalety to wysoka gęstość, co przekłada się na długi czas spalania, jak i wysoką temperaturę. Płomień jest jasny, a drewno spala się równomiernie, pozostawiając niewielką ilość popiołu. Kolejną zaletą jest gładka i cienka kora, co powoduje że kupujemy możliwie najwięcej drewna, mniej kory i powietrza. Drewno wymaga sezonowania do 2 lat.

    Waga/kaloryczność – 590 kg/m3, 1734 kWh/mpu.

  • Jesion

    Drewno szlachetne uwielbiane przez stolarzy, ze względu na piękny kolor i usłojenie. Jako drewno kominkowe również z górnej półki. Długi czas i temperatura spalania oraz cienka kora, stawiają go wśród najlepszych, a dodatkowym atutem jest zdolność spalania się przy znacznej wilgotności. Jesion surowy zawiera stosunkowo niewiele wody, dlatego po 2 latach jest w pełni gotowy do użycia.

    Waga/kaloryczność – 550 kg/m3, 1617 kWh/mpu

  • Grab

    Jeden z najtwardszych gatunków drewna. Posiadamy go w ofercie, i mamy grupę stałych klientów, którzy zamawiają wyłącznie to drewno. Powodem jest najwyższa kaloryczność, i gęstość. Drewno to pali się długo i czysto, a bardzo cienka kora, pozwala na szybkie oddawanie wilgoci podczas sezonowania. Grab surowy zawiera niewiele wilgoci, dlatego leżakowanie może wynosić do 2 lat. Ze względu na swoje właściwości, to dobry wybór dla klientów z ograniczonym miejscem magazynowania.

    Waga/kaloryczność – 690 kg/m3, 2023 kWh/mpu.

  • Brzoza

    Obok buczyny, jeden z najczęściej wybieranych gatunków drewna kominkowego i opałowego. Wartość opałowa jest niższa od twardych gatunków wymienionych powyżej, ale jest też tańsze, i co ważne, pali się wilgotne. Oczywiście palenie takim drewnem jest niewskazane i mało efektywne, ale w sytuacji podbramkowej, daje taką możliwość. Nie wymaga długiego leżakowania. Wystarczy rok do osiągnięcia pełnej wartości opałowej. Spala się czysto i intensywnie.

    Waga/kaloryczność – 500 kg/m3, 1470 kWh/mpu.

  • Klon / Jawor

    Zarówno Klon jak i jego odmiana – Klon Jaworowy, są gatunkami ze środka tabeli wartości opałowej drewna. Spalają się czystym jasnym płomieniem, wydzielając niewiele dymu, ze względu na niewielką ilość substancji smolistych i cienką korę. Jest chętnie wybierane ze względu na krótki wymagany okres sezonowania (ok 1 rok) i dobry stosunek ceny do jakości.

    Waga/kaloryczność – 530 kg/m3, 1558 kWh/mpu.

  • Olcha

    Drewno średniej kaloryczności, nieco słabszej od brzozy. Jej zalety to możliwość palenia krótko po ścięciu, krótki wymagany czas leżakowania, oraz niska cena. Ze względu na przyjemny zapach wydzielany podczas spalania, jest to ulubione drewno posiadaczy wędzarni. Nadaje wspaniały aromat nie tylko podczas wędzenia mięsa i ryb, ale jest też niezastąpione na ognisko.

    Waga/kaloryczność – 470kg/m3, 1460 kWh/mpu

  • Osika

    Zarówno Osika jak i Topola należą do gatunków o niskiej kaloryczności. Jak każdy gatunek drewna, mają też swoje zalety. Podstawową jest cena, ale jest nią też szybki czas schnięcia, oraz czysty proces spalania i wysoka temperatura. Z tego też względu Osika jest stosowana do oczyszczania kominka i przewodu kominkowego

    Waga/kaloryczność – 410kg/m3, 1410 kWh/mpu.

  • Opałowe

    Sosna, Świerk, Modrzew. Są to gatunki iglaste, najczęściej stosowane do tradycyjnych kotłów na paliwo stałe. Charakteryzują się krótkim czasem schnięcia, a zawartość olejków eterycznych i żywicy powoduje że bardzo łatwo się rozpala, i pali się intensywnym czerwonym płomieniem. Raczej nie wskazane do palenia w kominkach, ze względu na strzelanie i trzaski podczas palenia, oraz osadzanie się sadzy na szybie kominka.

    Waga/kalorycznośc – 440kg/m3, 1350 kWh/mpu.